Vanaf het moment dat ik in Nieuw-Zeeland ben, kom ik mede-reizigers tegen die me op het hart drukken dat als ik Taupo ben, ik een Skydive moét maken. Nu was daar niet veel overtuigingskracht voor nodig, want eigenlijk loop ik al jaren met de wens om een tandemsprong te wagen. En waar kan je dat beter dan in de stad waar ze jaarlijks de meeste parachutesprongen maken.

Na een korte instructie en het ‘inhijsen’ in het harnas, stapte ik met mijn ‘springmaatje’ Cody en nog een paar andere waaghalzen in een speciaal geprepareerd vliegtuigje. In een kwartier klim je naar 15000 voet (ongeveer 4,5 kilometer). De laatste 5000 duizend voet krijg je een zuurstofmaskertje op, omdat de lucht te ijl is. En als je eenmaal op de goede hoogte bent, gebeurt alles in een flits. De deur van het vliegtuig gaat open, je klimt naar de rand en nog voordat je hersenen hebben uitgeplozen wat er allemaal gebeurt, geeft Cody een tikje en spring je samen de diepte in.

Een niet te beschrijven, adrenalineverhogend en ‘vogelvrij’ gevoel: in een vrije val van zestig seconden met een snelheid van meer dan 200 kilometer per uur steven je op de aarde af. Tegelijkertijd springt een cameraman mee, die je val vastlegt op zowel foto als video. En op ongeveer een kilometer boven de grond gaat dan de parachute open, waarbij het voelt alsof iemand aan de noodrem trekt. Het duurt dan nog vier minuten voordat je voeten de grond raken. Een moment om uit te hijgen en eindelijk de prachtige omgeving in je op te kunnen nemen.

Maar de laatste dagen ook serieuze dingen op mijn reisprogramma gehad, waaronder een bezoek aan het Maori dorp Te Whakarewarewatanga O Te Ope Taua A Wahiao. Hoewel het als een toeristische attractie te boek staat, is het een echt dorp van een Maori stam die van het vulkanisch gepruttel leeft. Zo bereiden ze traditionele gerechten in stoomovens en hebben ze badruimtes verwarmd door de hotsprings. En een demonstratie van de ceremoniële Haka dans ontbrak niet, waarbij de gezichtsuitdrukking belangrijk is. Ik moet in ieder geval nog oefenen in het veel oogwit en lange tong laten zien voordat ik een echte Maorikrijger wordt.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BnhoFrUxpZ8[/youtube]

Leave a Comment


https://www.urbancapture.com/20110105-day-26-aiport-taupa-new-zealand/,https://www.urbancapture.com/20110106-day-27-lake-taupo-sailing-new-zealand/