Ik zal niet lang uitweiden over de dagen in Fiji. Het zal niet als een verassing klinken dat een flinke dosis zon, zee en strand een erg positieve uitwerking hebben. En ondanks dat ik niet graag mijn eigen verjaardag vier, was het ditmaal wel heel leuk om zoveel felicitaties via alle digitale wegen uit het verre Nederland te krijgen. Voor diegenen die ik nog niet heb kunnen bedanken, alsnog via deze weg! De dag daarop was het feest afgelopen en ben ik met de lokale bus in een dikke twee uur naar de stad Nadi gereden, om de volgende ochtend om half zes op het vliegveld te zijn voor de vlucht naar Auckland.

De eerste kennismaking met de grootste stad van Nieuw Zeeland was erg aangenaam. 21 december bleek letterlijk de start van de zomer te zijn met bijpassende hoge temperaturen en luchtvochtigheid. Met de vliegmijlen nog in de benen bleef het beperkt tot het verkennen van de binnenstad. Inclusief een bezoek aan de Sky Tower, 70 verdieping 280 meter de hoogte in. Vlak voor nieuwjaar ben ik terug in Auckland, en op oudejaarsdag tref ik een collega en haar vriend om samen het nieuwe jaar in te luiden. En dan wordt vanuit diezelfde Sky Tower veel vuurwerk afgestoken.

In de vroege ochtend op een transferbus gestapt, met als bestemming Paihia in de Bay of Islands. Deze busservice is speciaal gericht op toeristen en backpackers, omdat ze niet zo snel mogelijk van A naar B rijden, maar juist de binnenweggetjes met bezienswaardigheden meepakken. Via prachtige glooiende landschappen met ontelbare schapen en vergezichten over baaien zijn we in het begin van de middag aangekomen in Paihia. Een aantal medereizigers bleek hetzelfde guesthouse te hebben geboekt. Maar omdat er meer kamers zijn dan boekingen, heeft iedereen toch een eigen kamer met vier bedden tot zijn beschikking. Bij het zien van deze kustplaats en het uitzicht over de baai, is het meteen duidelijk waarom het ook bij Nieuw-Zeelanders erg populair is. De komende dagen staan een aantal dingen op het programma, zoals een bezoek aan het voor de Maori heilige Cape Reinga.

Kerst vieren stond dit jaar niet echt op mijn programma. Maar ook hier lijk je er, ondanks de andere klimatologische omstandigheden, niet onderuit te kunnen. Alles leeft naar de kerstdagen toe, de opening van het avondnieuws was dat door een slechte aarbeienoogst de prijzen van als omhoog schieten deze dagen. Blijkt dat dit rood fruit een essentieel onderdeel is van de traditionele Nieuw-Zeelandse kerstdis. Ik weet niet wat het menu bij ons wordt, maar het guesthouse stelt voor de gasten een speciaal diner samen. Op eerste kerstdag zit ik hier ook nog ‘vast’, omdat er dan geen bussen rijden. Op ‘boxing day’ wordt de weg naar mijn volgende bestemming weer vervolgd, de plaats Hahei.

Leave a Comment


https://www.urbancapture.com/20101222-bay-of-island-paihia-new-zealand-2/,https://www.urbancapture.com/20101223-cape-reinga-aupouri-peninsula-new-zealand/